Гингивостоматит

Той се причинява от болестотворни бактерии. От значение са стресови състояния, витаминен недоимък, недоимъчно хранене, недобра устна хигиена, кариозни зъби и травми. Инфекцията може да се пренесе посредством прибори за хранене и чрез контакт. Болестната картина се изявява с повишена телесна температура, силна болезненост на венците и устната лигавица, парене и усилено слюнкоотделяне. В началото венците, особено около зъбите, са зачервени и подути. По-късно се образуват язвички, покрити със сивожълт или кафеникав налеп. Тези язвички се разпространяват и по лигавицата на бузите и небцето, лесно кървят и са силно болезнени. Дъвченето е невъзможно. Подчелюстните лимфни възли са увеличени и болезнени.

Кандидозен
гингивостоматит

Заболяването се причинява от гъбичка от рода „кандида албиканс“ и се нарича „млечница“ /соор/. От болестта страдат кърмачета и тежко болни. Инфекцията се предава чрез замърсени биберони, млякото, гърдите на кърмачката, неизмити съдове. От значение е лошото хигиенно състояние на устната кухина, употреба на дефектни зъбни протези, непоказано и безразборно антибиотиколечение. Измененията се локализират по лигавицата на устните, бу зите, венците, небцето, езика,сливиците. Тя е зачервена, оточна, суха, покрита с белезникави налепи, подобни на остатъци от кисело мляко, здраво свързани с подлежащата тъкан. Болните се оплакват от сухота в устата, парене със слаба болезненост. При разпространяване на налепите по гълтача и гръкляна настъпва затруднение в гълтането и дишането.

Лечението се провежда от лекар-специалист и се състои в прилагането на антимикотични средства – локално и през устата, промивки и превръзки, витамини, а при показание – физикални процедури.

Свържете се с нас

Обадете ни се
+359 (2) 470 16 16
+359 888 883 142
Пишете ни
info@vestodent.com

Задайте ни въпрос

Ако имате нужда от консултация по специфичен въпрос, можете да ни се обадите или да ни пишете на e-mail или попълнете формата за контакт.

    СветаАполония

    В нашата клиника работят специалисти някои, от които са с над 30 годишен опит в денталната медицина.

    За нас

    Inspire Studio

    Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.