Пародонтит

Пародонтитът, известен още като „пародонтоза“, е честа причина за загуба на зъби. Той е заболяване, което засяга над 10% от хората в Европа. То има естетически и функционални последици.Пародонтитът е свързан със общи заболявания, предизвикващи възпалителни реакции.Разпознаването на симптомите на пародонтит, за да се лекува възможно най-бързо, е важно не само за красотата на усмивката ви и способността ви да дъвчете; това позволява да се постави диагноза и да се профилактират общи патологии, които могат да бъдат сериозни.

Какво представлява
пародонтитът?

Пародонтитът започва с развитие на гингивит. Това е възпалително заболяване от инфекциозен произход, което засяга пародонталната тъкан, по-специално венците и алвеоларната кост, към която са прикрепени зъбите. Пародонтитът е по-късният етап на нелекувания гингивит. Поради натрупването на плака по зъбите и под венците възниква възпаление, причинено от бактериална инфекция. Бактериите растат и се размножават под плаката и зъбния камък. Постепенно те атакуват пародонта, докато венците и алвеоларната кост изчезнат, което води до загуба на зъби.

Пародонтът е съставен от повърхностен пародонт (състоящ се от епителното прикрепване и венеца) и дълбок пародонт (състоящ се от цимента, дезмодонта и алвеоларната кост). Когато бактериите разрушат епителното прикрепване, което е анатомичната граница между венеца и зъба, те премахват уплътнението между зъба и венеца. Това е причината за пародонтита.

Най-добрият начин за предотвратяване на пародонтита е да се лекува гингивитът възможно най-скоро, когато се появи. За да предотвратите гингивит, е важно да поддържате безупречна устна хигиена. По този начин не позволявате на плаката да се разпространи и да се минерализира в зъбен камък, който се превръща в хранителна среда за бактерии. За тази цел е важно да миете зъбите си поне два пъти дневно в продължение на поне 3 минути. Важно е също така да използвате дентален душ или междузъбни четки, както и антиплакова вода за уста, за да отстраните плаката там, където четката за зъби не може да достигне, особено между зъбите. Освен това е препоръчително стоматолог да премахва зъбен камък два пъти годишно.

Свържете се с нас

Обадете ни се
+359 (2) 470 16 16
+359 888 883 142
Пишете ни
info@vestodent.com

Задайте ни въпрос

Ако имате нужда от консултация по специфичен въпрос, можете да ни се обадите или да ни пишете на e-mail или попълнете формата за контакт.

    СветаАполония

    В нашата клиника работят специалисти някои, от които са с над 30 годишен опит в денталната медицина.

    За нас

    Inspire Studio

    Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.