Периодонтит

Възпалителните заболявания на периодонциума /околозъбната обвивка/ се причиняват от микроорганизми и техните токсини, от травми, химиотоксични и други фактори. Те протичат остро и хронично. Острият периодонтит се характеризира с отделяне на възпалителна течност /ексудат/, а хроничният периодонтит – с пролиферация /разрастване/ на тъкан като защитна реакция срещу причинителите на болестта.

Възпалителният процес по-често се локализира около върха на зъбния корен. Остър периодонтит се развива при масивна инфекция и намалени защитни сили на организма. При остър периодонтит болният се оплаква от постоянна, спонтанна, локализирана болка, която се усилва нощем. Болката се усилва и при дъвчене на твърда храна. Острият гноен периодонтит се изявява със силна болезненост при докосване на зъба и пулсираща болка, която изчезва едва след изход на гнойната екскреция по естествен път или след лечение. Телесната температура понякога се повишава до 380 градуса , а подчелюстните лимфни възли са увеличени и болезнени при опипване.

Острият апикален /върхов/ периодонтит представлява усложнение на заболявания на твърдите тъкани и пулпата на зъба /кариес, пулпит, гангрена/.

Хроничният периодонтит протича без особени оплаквания и обикновено се открива едва след рентгеново изследване. Лечението на гранулома е консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в механична и химична обработка, дезинфекция и запълване на кореновите канали. При неуспех се провежда хирургично лечение – отстраняване на гранулома и възстановяване на физиологичното равновесие.

Свържете се с нас

Обадете ни се
+359 (2) 470 16 16
+359 888 883 142
Пишете ни
info@vestodent.com

Задайте ни въпрос

Ако имате нужда от консултация по специфичен въпрос, можете да ни се обадите или да ни пишете на e-mail или попълнете формата за контакт.

    СветаАполония

    В нашата клиника работят специалисти някои, от които са с над 30 годишен опит в денталната медицина.

    За нас

    Inspire Studio

    Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.