Стоматит

Стоматитът представлява възпалително дистрофично заболяване на устната лигавица. Когато то засяга само отделни участъци, се нарича съответно гингивит /възпаление на венците/, глосит /възпаление на езика/. При едновременно засягане на лигавицата и кожата говорим за дерматостоматит.

От стоматит боледуват хора от всички възрасти. Причините са разнообразни. Локално действуващи фактори /инфекция,травма, физико-химично въздействие и други/ предизвикват първичен или самостоятелен стоматит, докато вторичният /симптоматичен/ стоматит съпътствува общи и наследствени заболявания. Причините за стоматита са сложни и трудно се откриват. За възникване на стоматит важна роля принадлежи на инфецията, която може да бъде пряка причина или да се наслои вторично. Това се отнася както за вирусната и бактериалната, така и за гъбичковата инфекция. Промените по лигавицата на устата, причинени от различните болестотворни фактори, са сравнително сходни.

За правилното разпознаване на заболяването от голямо значение е различаването на отделните първични и вторични обривни единици: петно, пъпчица, възелче, мехурче, язвичка и други. Стоматитът се характеризира с класическите признаци на възпалението: подуване, зачервяване, затопляне, болка и нарушена функция /затруднено дъвчене, затруднен говор, загуба на вкуса/. Възпалителният процес протича остро и хронично с язвени, некротични и други увреждания, подуване на устните, бузите и езика.

Към първичната форма стоматит се отнасят травматичният стоматит, причиненият от физични, химични, инфекциозни фактори стоматит, включително херпес симплекс, херпес цостер, афтозният стоматит.

Лечението на различните форми на стоматита е локално и общо. То се провежда от стоматолози-специалисти и цели преди всичко отстраняване на локалните причини, укрепване на имунната система, медикаментозно въздействие. В профилактиката на стоматита от значение са устната хигиена, премахването на професионални вредности, на хронично действуващи локални дразнители /остри ръбове от зъби и зъбни корени, лоши протезни конструкции, полиметализъм/ и с това предовратяване на предракови състояния, като левкоплакия, хронични язви и други. Необходимо е предпазване от алергични реакции, внимателно и предпазливо прилагане на антибиотици, целенасочена здравна просвета.

Афтозен стоматит

Този стоматит се предизвиква от херпесен вирус или пък от група вируси, близки до него и се смята за инфекциозно заболяване. Заболяването продължава 5-10 дни и може да премине без лечение, като се придобива непостоянен имунитет. Болестната картина се характеризира с главоболие, мускулни болки, висока телесна температура, болка в устната кухина при дъвчене, гълтане, говорене, нерушено хранене.

Афтите се появяват внезапно като белезникави налепчета по вътрешната страна на устните, бузите, езика, небцето, венците. Те са на големина до лещено зърно върху силно зачервена и оточна лигавица и имат кръгловата форма. Нерядко те се разпространяват и по гълтача, хранопровода и половите органи. Регионерните лимфни възли са увеличени.

Свържете се с нас

Обадете ни се
+359 (2) 470 16 16
+359 888 883 142
Пишете ни
info@vestodent.com

Задайте ни въпрос

Ако имате нужда от консултация по специфичен въпрос, можете да ни се обадите или да ни пишете на e-mail или попълнете формата за контакт.

    СветаАполония

    В нашата клиника работят специалисти някои, от които са с над 30 годишен опит в денталната медицина.

    За нас

    Inspire Studio

    Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.